BPMS (مدیریت فرآیند کسب و کار) چیست؟

آنچه در این مطلب خواهید خواند:
  • تعریف BPMS
  • مزایای BPMS چیست؟
  • تفاوت های ERP و BPMS

تعریف BPMS

نرم افزار BPMS یکی از ابزارهای مدیریت فرایند کسب و کار است که به شما کمک می‌کند تا فرایندهای سازمان خود را از طریق اتوماسیون و بهینه‌سازی ارتقا دهید.

این ابزار شامل مجموعه‌ای از ابزارها و سرویس‌ها است که به شما کمک می‌کند تا فرایندهای سازمانی خود را از طریق مانیتورینگ، اتوماسیون، اجرا و بهینه‌سازی بهبود بخشید.

آشنایی با نرم افزار BPMS ایرانی فِنِک

Business Process Management System

مزایای BPMS چیست؟

1. کاهش هزینه‌ها: با استفاده از اتوماسیون و بهینه‌سازی فرایندهای کسب و کار، هزینه‌های سازمان شما کاهش می‌یابد.

2. افزایش کارایی: با بهینه‌سازی فرایندهای کسب و کار، زمان و هزینه‌هایی که برای اجرای آن‌ها صرف می‌شود، کاهش می‌یابد و به همین دلیل کارایی سازمان شما افزایش می‌یابد.

3. بهبود کیفیت: با مانیتورینگ و کنترل فرایندهای کسب و کار، کیفیت محصولات و خدمات سازمان شما بهبود می‌یابد.

4. سازگاری با تغییرات: با استفاده از نرم افزار BPMS، شما قادر خواهید بود فرایندهای سازمانی خود را با تغییراتی که در محیط کسب و کار رخ می‌دهند، سازگار کنید.

5. بهبود شفافیت: با استفاده از مانیتورینگ و گزارش‌دهی فرایندهای کسب و کار، شفافیت سازمان شما افزایش می‌یابد و شما بهترین تصمیم‌گیری‌ها را برای آینده سازمان خود می‌توانید بگیرید.

تفاوت های ERP و BPMS

در واقع BPMS فرآیندمحور بوده و بر گردش کار تمرکز دارد، امکان سفارشی‌سازی فرآیندها را برای سازمان‌ها فراهم می‌کند. در مقابل، ERP وظیفه‌محور بوده و بر عملکرد ماژول‌های مختلف مانند حسابداری، منابع انسانی، لجستیک و زنجیره تأمین متمرکز است و برای این منظور، یک زیرساخت داده‌ای گسترده و یکپارچه در سازمان ایجاد می‌کند.

  • یکی از تفاوت‌های ERP و BPMS در نحوه استفاده از هوش تجاری (BI) است. هر دو سیستم از هوش تجاری بهره می‌برند، اما ERP از BI برای ذخیره‌سازی و مشاهده اطلاعات استفاده می‌کند، در حالی که BPMS از BI برای تجزیه و تحلیل و بهبود اثربخشی فرآیندهای سازمانی بهره می‌گیرد.

  • ERP برای سازمان‌های بزرگ‌ مقیاس مناسب‌تری است، زیرا هزینه نصب و استقرار آن بالاست و تغییر فرآیندهای از پیش تعیین‌شده آن زمان‌بر است. در مقابل، BPMS نیازهای سازمان‌های متوسط و بزرگ را برآورده می‌کند، امکان تغییرات در آن با هزینه کمتر و در زمان کوتاه‌تر انجام می‌شود و توسعه آن به سادگی امکان‌پذیر است.

  • رویکرد ERP در خودکارسازی فرآیندهای سازمانی مبتنی بر BestPractice است، یعنی از بهترین روش‌ها و تجربیات بهینه قبلی استفاده می‌کند. در مقابل، BPMS از رویکرد DoPractice پیروی می‌کند، به این معنا که می‌توانید فرآیندهای سازمانی خود را بر اساس تجربیات شخصی‌سازی کنید. این یعنی می‌توانید فرآیندها را براساس تجربیات خود، تعریف، طراحی و پیاده‌سازی کنید. فرآیندهایی که در BPMS طراحی و پیاده‌سازی شده‌اند، قابلیت تغییر و بهبود دارند. در حالی که سیستم ERP از پیش طراحی شده و انعطاف‌پذیری کمتری دارد، ایجاد تغییرات در فرآیندهای آن زمان‌بر و هزینه‌بر است.

  • یکی دیگر از تفاوت‌های ERP و BPMS در سیستم اطلاعاتی یا نرم‌افزاری آن‌ها است. سیستم ERP به صورت ماژولار طراحی شده است و نرم‌افزارهای آن از پیش ساخته شده‌اند. برای پوشش دادن تمامی نیازهای یک سازمان، باید ماژول‌های مختلف ERP خریداری شوند. در مقابل، BPMS ماژولار نیست و فرآیندها در یک محیط ساده و کاربرپسند به صورت نرم‌افزارهای اختصاصی یا نیمه‌سخت کدنویسی می‌شوند.

  • دیگر تفاوت‌های ERP و BPMS در نوع پشتیبانی از داده‌ها است، BPMS برای یکپارچه‌سازی نرم‌افزارهای مختلف سازمان نیازی به داده‌های همگن و یکسان ندارد و بیشتر برای مدل‌سازی گردش کارهایی که نیروی انسانی و سیستم‌های نرم‌افزاری در آن‌ها دخیل هستند، مناسب است. در مقابل، سیستم ERP به معماری مشخصی برای ذخیره‌سازی داده‌ها نیاز دارد و از داده‌های ناهمگن پشتیبانی نمی‌کند. این الزام باعث می‌شود سازمان‌ها مجبور شوند سیستم‌های موجود خود را به یک محیط داده‌ای استاندارد منتقل کنند.